Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Allard Pierson Museum Assessment

Essay by   •  December 11, 2010  •  3,379 Words (14 Pages)  •  1,175 Views

Essay Preview: Allard Pierson Museum Assessment

Report this essay
Page 1 of 14

Een museum is een permanente instelling, ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek, niet gericht op het maken van winst, die materiele getuigenissen van de mens en zijn omgeving verwerft, behoudt, wetenschappelijk onderzoekt, presenteert en hierover informeert voor studie,

Educatie en genoegen.

Inleiding

Voor deze opdracht hebben we zorgvuldig getracht de behoeften van het Allard Pierson museum te analyseren en te verwerken in een communicatieplan. In dit advies zijn een aantal elementen uitgelicht, die in de oorspronkelijke opdracht omschreven staan. Uit onderzoek en gesprekken met het museum blijkt dat de interne communicatie als eerste moet worden aangepakt. Hier ligt het begin voor de verandering die het museum gaat doormaken om uiteindelijk een transparante en open organisatie te worden.

Doelstelling Allard Pierson vs. Adviesbureau

De doelstelling van het Allard Pierson is de Mediterrane oudheid toegankelijk maken voor wetenschap (voor academisch en ander onderwijs en onderzoek) en tevens voor een breed publiek. Waarbij de afgelopen jaren de jeugd speciale aandacht heeft gekregen. Met de vernieuwing in het onderwijs bleek dat de collectie goed aansluit bij de verschillende verplichte vakken op school. (geschiedenis en klassieke talen, levensbeschouwing / godsdienst, handvaardigheid en kunstgeschiedenis) Voor jongeren is getracht de archeologie weer eens wat af te stoffen en zijn avontuurlijke karakter te benadrukken.

Bij het formuleren van onze doelstelling is er zorgvuldig op toegezien dat deze aansluit bij die van het Allard Pierson. Zo wil het museum graag een breed publiek aanspreken. De collectie en authenticiteit hebben een centrale betekenis in de identiteit. Om deze kwaliteiten te behouden hebben wij ons niet specifiek gericht op het maken van meer omzet en het trekken van meer bezoekers. Echter is een structurele aanwas van bezoekers wel een gevolg van de veranderingen die het museum doorgaat.

Doelstelling

Het Allard Pierson moet een transparante en open organisatie worden, waarin het voor iedereen (interne publieksdoelgroep) duidelijk is wat zijn taken en verantwoordelijkheden zijn. Het museum moet hierdoor een betere uitstraling krijgen.

Hierna moet het moet museum grotere naamsbekendheid verwerven waarbij de identiteit voor het publiek duidelijk wordt gemaakt wat aanleiding gaat geven tot meer bezoekers.

Interne Communicatie Inleiding

We willen ervoor zorgen dat intern alles goed verloopt, omdat we geloven dat als intern alles goed georganiseerd is we dan pas beter naar buiten kunnen treden. Wanneer iedereen zich in het museum betrokken voelt en de organisatie een geoliede machine is, straalt dat zekerheid en vertrouwen uit. Dit geeft de organisatie rust en een kans om een nieuwe richting in te slaan. Deze zekerheid en vertrouwen heeft het museum nodig om nieuwe bronnen aan te boren, die het de gelegenheid zullen geven om te groeien.

Er zal eerder gereageerd kunnen worden op klachten en suggesties en er kan beter ingespeeld worden op de wensen van de consument. Er kunnen sneller veranderingen doorgevoerd worden om het museum in een andere richting te sturen en naar een ander niveau te brengen.

Bovendien is het een goed uitgangspunt om sponsors aan te spreken. Of de UvA. Bedrijven gaan eerder in zee met organisaties die de zaken op orde hebben en vertrouwen uitstralen.

Na de interne herstructurering zal op korte termijn, zal gewerkt worden aan de uitstraling van het museum. Met deze vernieuwde uitstraling gaat het museum een beroep doen op een nieuwe doelgroep en proberen een structurele aanwas van bezoekers te genereren.

Er kunnen sneller veranderingen doorgevoerd worden, zoals het organiseren van workshops. Dit zal tevens de aanspraak op een bredere doelgroep ondersteunen.

Door de aantrekkingskracht op eventuele sponsors te vergroten kan het museum zich eventueel onafhankelijker gaan opstellen ten opzichte van de UvA.

Interne Communicatie Plan van aanpak

Het voornaamste doel dat we tijdens het herstructureren van de interne communicatie voor ogen hebben is, dat er duidelijkheid komt over de verantwoordelijkheden en verdeling van de taken. Iedereen moet inzicht verkrijgen in zijn eigen verantwoordelijkheden en inzage hebben in de gang van zaken. Bovendien is het noodzakelijk dat iedereen op de hoogte blijft van de nieuwe koers die het museum gaat varen.

De betrokkenheid van de actoren uit het museum moet op deze manier vergroot worden. De verschillende afdelingen zouden zo minder solistisch te werk hoeven gaan. Zij kunnen meer samenwerken en zaken delegeren om een gevoel van saamhorigheid te creÐ"«ren. Saamhorigheid is een van de elementen van de basis voor stabiliteit binnen een bedrijf. Problemen kunnen eerder waargenomen, benoemd en opgelost worden. Bovendien kunnen er beter voorspellingen gemaakt worden en kunnen eventuele tegenslagen beter worden verwerkt.

Interne publieksdoelgroep

Actoren van de interne communicatie

De volgende actoren zijn betrokken bij de interne communicatie.

UvA

De Universiteit van Amsterdam voorziet het museum van een jaarlijks budget om het van basisbehoeften te voorzien, zoals personeel en huisvesting. Verder waarborgt zij het behoud van de collectie. De UvA zorgt dat de educatieve doelstelling die het museum heeft behouden blijft en dat het museum wordt voorzien van wetenschappelijke kennis die nodig is om gericht onderzoek te doen naar de collectie en nieuwe aanwinsten in het museum. Zij is ook een adviserend orgaan als het gaat om nieuwe aankopen.

Het Allard Pierson verzorgt en behoudt op zijn beurt de collectie en geeft studenten de mogelijkheid deze collectie te bestuderen. Deze wisselwerking is van essentieel belang voor de wetenschappelijke en educatieve doelstelling van het museum. De UvA communiceert uitsluitend met de directeur.

Conservatoren

De primaire functie van de conservator is het behoud en het tentoonstellen van de collectie. Tevens ziet hij erop toe dat er alleen authentieke artefacten in het museum tentoongesteld worden. Hij is parttime in dienst en is niet in het weekend aanwezig. Hij is samen met de directeur initiator van de tentoonstellingen in het museum. Met de directeur en de zakelijk leider vormt hij het hart

...

...

Download as:   txt (21.8 Kb)   pdf (221 Kb)   docx (17.5 Kb)  
Continue for 13 more pages »
Only available on Essays24.com