Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Strategija I NaÐ"ЊIni Prevencije I Recikliranja Otpada

Essay by   •  December 21, 2010  •  4,209 Words (17 Pages)  •  1,954 Views

Essay Preview: Strategija I NaÐ"ЊIni Prevencije I Recikliranja Otpada

Report this essay
Page 1 of 17

STRATEGIJA I NAÐ"ЊINI PREVENCIJE

I RECIKLIRANJA OTPADA

SadrÐ*Ñ*aj:

1. Otpad i strategija gospodarenja.................... 4

1.1 Vrste otpada.................... 4

1.2. Pojam gospodarenja otpadom.................... 4

1.3. Hrvatska.................... 5

1.4. NaÐ"ÐŒela strategije.................... 5

2. Stanje u Hrvatskoj.................... 7

2.1. Percepcija otpada i stavovi javnosti.................... 7

2.2. Financiranje gospodarenja otpadom.................... 8

2.3. OpÐ"‡e znaÐ"ÐŒajke.................... 8

3. Prevencija, skupljanje i zbrinjavanje otpada.................... 9

3.1. U razvijenom svijetu.................... 9

3.2. U Hrvatskoj.................... 12

4. Recikliranje....................14

4.1. Razvrstavanje otpada....................14

4.2. Materijali i naÐ"ÐŒini recikliranja....................14

5. Utjecaji na okoliÐ*ÐŽ i Ð"ÐŒovjeka....................16

6. Literatura................................... 18

1. Otpad i strategija gospodarenja

1.1. Vrste otpada

Otpad moÐ*Ñ*emo podijeliti u tri kategorije:

Komunalni (kruti) otpad koji ukljuÐ"ÐŒuje otpad iz kuÐ"‡anstava i otpad koji je po svojstvima sliÐ"ÐŒan otpadu iz kuÐ"‡anstava, a potjeÐ"ÐŒe iz komercijalnih tvrtki i ustanova (Ð*ÐŽkole, upravna tijela), otpad sa trÐ*Ñ*nica i otpad koji nastaje Ð"ÐŒiÐ*ÐŽÐ"‡enjem ulica i kanala;

TehnoloÐ*ÐŽki otpad koji je nastao industrijskom proizvodnjom ili preradom i ne zahtijeva posebne metode postupanja, obrade i odlaganja te otpad, ali isto tako i otpad iz poljoprivrede.

Opasni otpad koji je ili moÐ*Ñ*e biti Ð*ÐŽtetan za ljudsko zdravlje ili okoliÐ*ÐŽ zbog jednog ili viÐ*ÐŽe posebno definiranih svojstava (toksiÐ"ÐŒan, infektivan, nadraÐ*Ñ*ljiv, eksplozivan, zapaljiv, karcinogen, teratogen, mutagen itd.)

Problem zbrinjavanja otpada star je koliko i Ð"ÐŒovjeÐ"ÐŒanstvo. Tijekom

povijesti Ð"ÐŒeste su zaraze, epidemije, poÐ*Ñ*ari i drugi problemi uzrokovani

neadekvatnim zbrinjavanjem. Danas problem otpada poprima enormne razmjere, a sa socijalnog glediÐ*ÐŽta direktna je posljedica potroÐ*ÐŽaÐ"ÐŒkog mentaliteta razvijenih industrijskih druÐ*ÐŽtava. Smatra se jednim od ozbiljnijih problema u zaÐ*ÐŽtiti okoliÐ*ÐŽa diljem svijeta, a sustavno rjeÐ*ÐŽavanje tog problema ujedno je jedino rjeÐ*ÐŽenje, objedinjeno pojmom Ð'«gospodarenje otpadomÐ'».

1.2.Pojam gospodarenja otpadom

Gospodarenje otpadom usmjereno je na spreÐ"ÐŒavanje nastanka, smanjivanje koliÐ"ÐŒine i Ð*ÐŽtetnog utjecaja otpada na okoliÐ*ÐŽ, obavljanje skupljanja, prijevoza, oporabe, zbrinjavanja i drugih djelatnosti vezanih uz otpad te nadzor istih, kao i skrb za zatvorena odlagaliÐ*ÐŽta. Mora se provoditi ne dovodeÐ"‡i u opasnost ljudsko zdravlje i okoliÐ*ÐŽ. Cilj gospodarenja otpadom ujedno je i sanacija otpadom oneÐ"ÐŒiÐ*ÐŽÐ"‡enog okoliÐ*ÐŽa.

1.3. Hrvatska

PostojeÐ"‡i problemi u gospodarenju otpadom u Hrvatskoj su evidentni. KoliÐ"ÐŒina otpada raste, a postojeÐ"‡a infrastruktura koja bi taj otpad trebala zbrinuti je nedostatna. Sustav gospodarenja otpadom ne funkcionira u potpunosti, izmeÐ"'u ostalog i stoga Ð*ÐŽto se postojeÐ"‡i Zakon o otpadu i podzakonski propisi o postupanju s otpadom samo dijelom primjenjuju, a ukazuje se i potreba izmjena i dopuna u skladu s razvojem tehnologije i gospodarstva. Postoji kriza gospodarenja otpadom koja Ð"‡e, ako se brzo ne uÐ"ÐŒine krupne promjene, prerasti sektorske okvire, pa Ð"‡e sadaÐ*ÐŽnji problem otpada u RH postati i problem javnoga zdravstva, turizma, itd.

Nacionalna strategija zaÐ*ÐŽtite okoliÐ*ÐŽa RH i Nacionalni plan djelovanja za okoliÐ*ÐŽ RH usvojeni 2002. godine utvrdile su da je neodgovarajuÐ"‡e gospodarenje otpadom sadaÐ*ÐŽnji najveÐ"‡i problem zaÐ*ÐŽtite okoliÐ*ÐŽa.

Za njegovo rjeÐ*ÐŽenje u narednih petnaestak godina valja izgraditi i urediti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom RH kako bi se uklonio odbaÐ"ÐŒeni otpad; sanirala postojeÐ"‡a neureÐ"'ena odlagaliÐ*ÐŽta koja ugroÐ*Ñ*avaju okoliÐ*ÐŽ i zdravlje ljudi; i, najvaÐ*Ñ*nije, uÐ"ÐŒinkovito upravljalo tokovima razliÐ"ÐŒitih vrsta otpada, od proizvoÐ"'aÐ"ÐŒa otpada do njegovog sigurnog odlaganja. Za razvoj i uspostavu takvog sustava potreban je Plan gospodarenja otpadom RH koji Ð"‡e biti nosivi stup drÐ*Ñ*avne politike u zaÐ*ÐŽtiti okoliÐ*ÐŽa.

1.4. NaÐ"ÐŒela strategije

NaÐ"ÐŒela strategije sluÐ*Ñ*e kao temelj oblikovanja strategije.

NaÐ"ÐŒela koja su usvojena u EU su slijedeÐ"‡a:

a) Hijerarhija postupanja

Prvenstvena je prevencija nastanka otpada i smanjivanje njegove Ð*ÐŽtetnosti. Tamo gdje to nije moguÐ"‡e, otpad se mora ponovno koristiti kao izvor sirovina (recikliranje), kao izvor energije, a samo otpad koji se viÐ*ÐŽe ne moÐ*Ñ*e racionalno iskoristiti

...

...

Download as:   txt (36.6 Kb)   pdf (327.9 Kb)   docx (27.6 Kb)  
Continue for 16 more pages »
Only available on Essays24.com