Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Scm

Essay by   •  March 8, 2011  •  3,008 Words (13 Pages)  •  1,071 Views

Essay Preview: Scm

Report this essay
Page 1 of 13

Lanci snabdevanja sa osloncem na Internet

Definisanje lanaca snabdevanja

U najednostavnijem smislu, laci snabdevanja predstavlja “procesni kiÐ*ÐŽobran” ispod kojeg se proizvodi stvaraju i isporuÐ"ÐŒuju kupcima. Sa strukturne taÐ"ÐŒke glediÐ*ÐŽta, lanac snabdevanja predstavlja sloÐ*Ñ*enu mreÐ*Ñ*u odnosa koje organizacije odrÐ*Ñ*avaju sa trgovaÐ"ÐŒkim partnerima da bi nabavljale, proizvodile i distribuirale proizvode.

Tokovi informacija

DobavljaÐ"ÐŒ proizvodnja distribucija trgovac kupac kupac

Tokovi plaÐ"‡anja

Tokovi realizacije SCm

Dijagram 1.1 Procesni pogled na lanac snabdevanja

Kao Ð*ÐŽto se vidi na dijagramu 1.1 lanac snabdevanja preduzeÐ"‡a obuhvata postrojenja u kojima se sirovine, poluproizvodi i gotovi proizvodi prihvataju, preraÐ"'uju, skladiÐ*ÐŽte i prodaju. Ta postrojenja su povezana sa ransportnim vezama kojima materijali i proizvodi putuju. U idealnom sluÐ"ÐŒaju, lanac snabdevanja se sastoji od mnoÐ*ÐŽtva preduzeÐ"‡a koje funkcioniÐ*ÐŽu isto tako dobro i efikasno kao i jedinstveno preduzeÐ"‡e, uz punu vidljivost informacija i odgovornosti.

Lanac snabdevanja (u daljem toku teksta SCM) u svojim osnovama predstavlja koordinaciju tokova materijala informacija i finansija izmeÐ"'u i meÐ"'u svim preduzeÐ"ÐŒima koja uÐ"ÐŒestvuju u poslovnoj transakciji.

• Protok materijala ukljuÐ"ÐŒuje fiziÐ"ÐŒke proizvode koji se duÐ*Ñ* lanca kreÐ"‡u od dobavljaÐ"ÐŒa do kupaca, ali i obratno, Ð*ÐŽto ukljuÐ"ÐŒuje povrat proizvoda, servisiranje, recikliranje i odbacivanje

• Protok informacija ukljuÐ"ÐŒuje procene zahteva ,transmisiju narudÐ*Ñ*bi i izveÐ*ÐŽtavanje o statusu isporuka

• Finansijski tokovi ukljuÐ"ÐŒuje informacije o kredintim karticama, uslovima kreditinja, rokovima i planovima plaÐ"‡anja i kamatama. 304-305 Ravi kalakota

Elektronski lanac snabdevanja

Cool Mint Listerine je teÐ"ÐŒnost za ispiranje usta i zuba. Sve Ð*ÐŽto je potrebno za proizvodnju i isporuku je sirup, boca i kaimon. Dinamika lanca snabdevanja tvrdi drugaÐ"ÐŒije. Lanac snabdevanja koji je islustrovan odnosima izmeÐ"'u preduzeÐ"‡a Warner-Lambert i CVS, pokazuje koliko tehnologija moÐ*Ñ*e snaÐ*Ñ*no biti ispreplitana u lancu proizvoda Ð*ÐŽiroke potroÐ*ÐŽnje. Kada se miÐ*ÐŽem oznaÐ"ÐŒi boca za ispiranje usta Vool Mint Listerine na web strani preduzeÐ"‡a CVS.com , to predstavlja poslednji korak sloÐ*Ñ*enog skupa dogaÐ"'aja i procesa koji vam tu bocu Ð"ÐŒine dostupnom. Putovanje ovog proizvoda poÐ"ÐŒinje u Australiji, gde farmer svoj urod eukaliptusa prodaje preduzeÐ"‡u za preradu. Ona iz eukaliptusa ekstrajuje ulje i prodaje ga distributeru biljnih ulja u drÐ*Ñ*avi New Jersey, koji ga transportuje u WL proizvodni pogon u Pensilvaniji.

U meÐ"'uvremenu u pustinji Saudijske Arabije crpi se prirodni plin, od kojeg se proizvodi sintetiÐ"ÐŒki alkohol koji Listerineu daje njegovu garantovanu jaÐ"ÐŒinu. PreduzeÐ"‡e Union Varbide sintetiÐ"ÐŒki alkohol Ð*ÐŽalje u Teksas, gde se on rafinira u etanol . Etanol se dalje Ð*ÐŽalje istom WL pogonu u Pensilvaniji kao i eukaliptusovo ulje. Farmeri na Srednjem Zapadu uzgajaju kukuruz koji se pretvara u sorbitol, zaslaÐ"'ivaÐ"ÐŒ koji teÐ"ÐŒnosti daje gustinu. Svi ovi sastojci se meÐ*ÐŽaju u gotov proizvod, listerine koji teÐ"ÐŒe kroz cevi da bi se upakovao i distribuirao. Paketi se Ð*ÐŽalju u CVS skladiÐ*ÐŽta i zatim u maloprodajne objekte.

NarudÐ*Ñ*ba proizvoda i njegovo procesuiranje, transport i krajnja isporuka, Ð"ÐŒine osnovne aktivnosti lanca snabdevanja. O tom sloÐ*Ñ*enom procesu kupci vrlo Ð"ÐŒesto i ne razmiÐ*ÐŽljaju. Postoje softveri kojim se prati lanac snabdevanja. CVS softver za trgovaÐ"ÐŒke transakcije izraÐ"ÐŒunava taÐ"ÐŒne koliÐ"ÐŒine listerina potrebnih farmaceutskom delu preduzeÐ"‡a. Tako se generira narudÐ*Ñ*bina za kupovinu elektronskom razmenom podataka EDI electronic data interchange i Ð*ÐŽalje WL. CVS softver za upravljenje zalihama takoÐ"'e prima informcije o narudÐ*Ñ*bi i tako se realizuje isporuka. Softver za planiranje lanca snabdevanja u WL analiira podatke o proizvodnji i distribuciji i uporeÐ"'uje ih sa oÐ"ÐŒekivanim zahtevima kako bi se odredila koliÐ"ÐŒina proizvoda koja Ð"‡e biti proizvedena ali i koliÐ"ÐŒina sirovina koja je potrebna za toliku koliÐ"ÐŒinu proizvoda. Softver za planiranje kapaciteta odreÐ"'uje vremenski plan proizvodnje i generiÐ*ÐŽe elektronske narudÐ*Ñ*bine koje se Ð*ÐŽalju dobavljaÐ"ÐŒima. Paket za ERP, SAP-3, izraÐ"ÐŒunava cenu narudÐ*Ñ*be i koliÐ"ÐŒinu proizvoda koja Ð"‡e se proizvesti. Istog dana ERP narudÐ*Ñ*binu tranferiÐ*ÐŽe softveru za planiranje transporta i tvrÐ"'uje kako najbolje izvesti isporuku i kog transportera angaÐ*Ñ*ovati i minimizovati troÐ*ÐŽkove. Aplikacija za upravljenje skladiÐ*ÐŽtem u meÐ"'uvremenu uÐ"ÐŒitava informacije o planu isporuke koja skladiÐ*ÐŽnom osoblju treba za potrebe pripreme i pakovanja. PoÐ*ÐŽto isporuka stigne i teret bude istovaren CVS softver generiÐ*ÐŽe elektronsku informaciju o prihvatanju isporuke, obaveÐ*ÐŽtavajuÐ"‡i tako CVS sluÐ*Ñ*bu za knjiÐ*Ñ*enje dugovanja. Softver za upravljanje skladiÐ*ÐŽtem Ð*ÐŽalje informaciju o prispeÐ"‡u isporuke sluÐ*Ñ*bi za skladiÐ*ÐŽte podataka za potrebe kupovine, prodaje, i predviÐ"'anja kao i aplikaciji za upravljanje skladiÐ*ÐŽtem koji palete prosleÐ"'uje na odgovarajuÐ"‡e skladiÐ*ÐŽno mesto. Palete Ð"‡e na toj lokaciji ostati tri nedelje dok ne budu poslate

...

...

Download as:   txt (20.8 Kb)   pdf (204.5 Kb)   docx (17.1 Kb)  
Continue for 12 more pages »
Only available on Essays24.com
Citation Generator

(2011, 03). Scm. Essays24.com. Retrieved 03, 2011, from https://www.essays24.com/essay/Scm/33122.html

"Scm" Essays24.com. 03 2011. 2011. 03 2011 <https://www.essays24.com/essay/Scm/33122.html>.

"Scm." Essays24.com. Essays24.com, 03 2011. Web. 03 2011. <https://www.essays24.com/essay/Scm/33122.html>.

"Scm." Essays24.com. 03, 2011. Accessed 03, 2011. https://www.essays24.com/essay/Scm/33122.html.