Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Japan

Essay by   •  November 14, 2010  •  3,950 Words (16 Pages)  •  1,444 Views

Essay Preview: Japan

Report this essay
Page 1 of 16

InnehÐ"ҐllsfÐ"¶rteckning

InnehÐ"ҐllsfÐ"¶rteckning 2

Inledning 3

Sammanfattning 4

AllmÐ"¤nt 5

Japans industriella 6

struktur

Faktorer som bidragit 11

till Japans framgÐ"Ґngar

JÐ"¤mfÐ"¶relse mellan 14

Sverige och Japan

KÐ"¤llfÐ"¶rteckning 18

Bilaga 19

Inledning

Sverige Ð"¤r nu i en djup lÐ"Ґgkonjunktur, med massor av "sparpaket". DÐ"¤rfÐ"¶r tyckte jag att det skulle vara intressant att titta pÐ"Ґ just en av vÐ"¤rldens stÐ"¶rsta och starkaste marknadsekoÐ'­nomier och se vad som skiljer den mot Sverige. Jag valde inte USA utan Japan som kommer lite i skymundan mot den stora jÐ"¤tten i VÐ"¤st.

Jag kommer att ta upp lite om fÐ"¶retagsstruktur d v s om de Ð"¤r konglomerat eller ej, stort eller litet o s v. Sedan tÐ"¤nkte jag ta upp lite om instÐ"¤llningen till arbete hos japanerna, d v s hur deras traÐ'­ditioner Ð"¤r i fÐ"¶rhÐ"Ґllande till arbetet.

PÐ"Ґ det hÐ"¤r sÐ"¤ttet tÐ"¤nkte jag pÐ"Ґvisa vad som gÐ"¶r Japan till en relaÐ'­tivt solid ekonomi. Jag vill ocksÐ"Ґ visa vad som gjort att Japan har haft sÐ"Ґ otroliga framgÐ"Ґngar speciellt efter andra vÐ"¤rldskriget.

Sammanfattning

Japan Ð"¤r ett relativt litet land, men Ð"¤ndÐ"Ґ har det utvecklat en vÐ"¤lÐ'­digt stark ekonomi. Bristen pÐ"Ґ tillgÐ"Ґngar och det isolerade lÐ"¤get har lett till att japanerna mÐ"Ґste ha en effektiv handel Ð"¶ver grÐ"¤nÐ'­serna.

Japan har ett vÐ"¤lutvecklat industridepartement som samarbetar dagligen med industrin och fungerar som ett samordnings- och rÐ"Ґdgivningsorgan.

De stora industrigrupperna stÐ"Ґr fÐ"¶r hÐ"¤lften av Japans fÐ"¶rÐ"¤dlingsÐ'­vÐ"¤rde, men bara ca 1/5 av sysselsÐ"¤ttningen. Detta beror frÐ"¤mst pÐ"Ґ att industrigrupperna tillÐ"¤mpar livstidsanstÐ"¤llning och senioriÐ'­tetsÐ'­systemet vilka Ð"¤r mycket kostsamma, men ger mÐ"Ґnga fÐ"¶rdelar bl a effektiva arbetare. Industrigrupperna samarbetar med smÐ"Ґ- och medelstora fÐ"¶retag, de hjÐ"¤lper dem med bl a finansiering och rÐ"ҐdÐ'­givning. I gengÐ"¤ld arbetar de mindre fÐ"¶retagen lojalt fÐ"¶r de stora och blir som ett slags sÐ"¤kerhetsomrÐ"Ґde fÐ"¶r dem.

De flesta japanerna sparar fÐ"¶r en oviss framtid, dÐ"¤rfÐ"¶r att de ej har nÐ"Ґgon speciell social trygghet genom staten, endast en folkÐ'­pension pÐ"Ґ ca 3816 kr/mÐ"Ґnad. Genom detta sparande blir banÐ'­kerna enormt kapitalstarka och dÐ"¤rfÐ"¶r Ð"¤r just de 4 stÐ"¶rsta bankerÐ'­na i vÐ"¤rlden jaÐ'­panska. Det genomsnittliga sparkapitalet fÐ"¶r en japansk familj Ð"¤r ca 354 000 kr. Deras marginalskatt Ð"¤r endast ca 10% vilket motiÐ'­verar Ð"¶vertidsarbete och mer sparande, dÐ"¤rfÐ"¶r arbetar japanerna ca 6 h mer Ð"¤n t ex europÐ"©er.

Det finns mÐ"Ґnga faktorer som har bidragit till Japans framgÐ"Ґngar framfÐ"¶r allt efter andra vÐ"¤rldskriget bl a den stabila stÐ"¤llningen inÐ'­ternationellt, den effektiva inrikespolitiken, nÐ"¤ringssystemet, styrÐ'­ningen av fÐ"¶retagen och de effektiva arbetarna.

JÐ"¤mfÐ"¶r man Sverige och Japan sÐ"Ґ Ð"¤r det, det lite stÐ"¶rre landet med 8 miljoner inv. mot det lilla landet med en enorm befolkning pÐ"Ґ 125 miljoner. Det lilla landet har en BNP som Ð"¤r ungefÐ"¤r 17 gÐ"ҐngÐ'­er sÐ"Ґ stort. FÐ"¶retagen fÐ"¶r ocksÐ"Ґ en mycket vÐ"¤nligare politik mot grovarbetarna och de lÐ"ҐgavlÐ"¶nade. De har ocksÐ"Ґ en mera demoÐ'­kratisk beslutsfattning. I Japan vÐ"Ґgar de skjuta till pengar i dÐ"Ґliga tider, bÐ"Ґde till teknikimport och fÐ"¶r att Ð"¶ka konsumtionen.

JAPAN

AllmÐ"¤nt

Det som karakteriserar Japan Ð"¤r frÐ"¤mst trÐ"Ґngboddhet, fÐ"¶rekomsten av naturkatastrofer och bristen pÐ"Ґ naturtillgÐ"Ґngar. Japan har ca 125 miljoner invÐ"Ґnare pÐ"Ґ en total markyta av 378000 km2 varav ca 80% bestÐ"Ґr utav berg- och skogsomrÐ"Ґden.

BefolkningstÐ"¤theten Ð"¤r i verkligheten hÐ"¶gst i vÐ"¤rlden och detta Ð"¤r frÐ"¤mst i storstÐ"¤derna. I och med detta blir fÐ"¶ljden en mycket hÐ"Ґrd konkurrens pÐ"Ґ nÐ"¤stan alla omrÐ"Ґden. Detta mÐ"¤rker man ocksÐ"Ґ i nÐ"¤Ð'­ringslivet och Ð"Ґterspeglas Ð"¤ven i de Ð"¶verlevnadsmÐ"¶jligheter som ligger i en stark konkurrenskraft. Gruppbildning Ð"¤r en naturlig procedur i en sÐ"Ґdan omgivning. Fast det Ð"¤r ju ocksÐ"Ґ sÐ"Ґ att japaÐ'­nerna under mÐ"Ґnga generationer har lÐ"¤rt sig leva med trÐ"ҐngboddÐ'­het, Ð"¶msesidig fÐ"¶rstÐ"Ґelse och harmoni. Ett resultat av detta beroÐ'­ende Ð"¤r t ex uppbyggnaden av ett rakt nedstigande relationsnÐ"¤t mellan fÐ"¶retagen inom en fÐ"¶retagsgrupp.

Folk lever under ett stÐ"¤ndigt hot av naturkatastrofer, som jordÐ'­bÐ"¤vningar, tyfoner, Ð"¶versvÐ"¤mmningar o s v. OsÐ"¤kerheten har geÐ'­nom tiderna lÐ"¤rt folk att spara fÐ"¶r en oviss framtid och leva sÐ"Ґ flexibelt som mÐ"¶jligt. Det Ð"¤r

...

...

Download as:   txt (33.3 Kb)   pdf (318.9 Kb)   docx (23.7 Kb)  
Continue for 15 more pages »
Only available on Essays24.com