Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Contractare Internationala

Essay by   •  December 18, 2016  •  Coursework  •  1,298 Words (6 Pages)  •  1,261 Views

Essay Preview: Contractare Internationala

Report this essay
Page 1 of 6

Academia de Studii Economice din Bucureşti

Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale

Master Logistică Internațională

 Negocierea contractului de vânzare-cumparare între Electroprecizia și Motor Energ

  • Studiu de caz -

[pic 1]

Coordonator  ştiinţific:

        Prof. Dr. Cătălin Ploae

                                                          Studenți:                                                                                    

Crăciun Alexandra

                                                                                                   Păun Alina Silvia

Grupa 977,  Seria A,  Anul I

Bucureşti

2015


  1. Limba contractului

În condițiile în care limbile oficiale ale părților contractului diferă, în urma negocierilor s-a stabilit ca limba în care se va efectua redactarea contractului să fie limba engleză.  Principalul motiv al alegerii acestei limbi este uzanța acesteia pe plan internațional. În afară de cele trei exemplare întocmite în limba de circulație internațională, vor fi realizate printr-o traducere legalizată câte un exemplar al contractului original atât în limba oficială a vânzătorului SC Electroprecizia – lb. româna, cât și în limba oficială a Argentinei – lb. spaniolă,  pentru a fi evitate barierele lingvistice de comunicare.

  1. Lege de guvernare a contractului

Punându-ne în poziția vânzătorului, dar și în cea a cumpărătorului, am ajuns la concluzia că legea de guvernare a contractului să fie una care să maximizeze avantajele și să minimizeze dezavantajele legilor naționale comerciale ale ambelor parți. Astfel, am căzut de comun acord ca uzanța comerciala internațională - și anume, Convenţia de la Viena din 1980, să fie cea căreia să i se supună părțile în caz de litigiu, și de asemenea, apelarea la Camera Internațională de Comerț de la Paris în caz de renegociere a contractului internațional de vânzare-cumpărare, deoarece niciuna dintre părți nu ar dori să intre sub incidența legii comerciale a țării partenere.

  1. Condiții de livrare

Privind din perspectiva vânzătorului român, cea mai avantajoasă condiție de livrare este EXW Săcele – ce presupune livrarea mărfii la poarta fabricii, cea de mijloc este condiția FOB Constanța – cu livrarea mărfii în port și încărcarea sa pe vas, iar ca ultimă alternativă ar fi condiția CIF Buenos Aires – prin care exportatorul român va suporta pe lângă costurile cu transportul maritim și asigurarea mărfii în caz de deteriorăre sau pagubă în timpul transportului pe vas.

Punându-ne în poziția cumpărătorului, cea mai avantajoasă condiție de livrare este DDP Salta – cu livrarea mărfii la destinație, incluzând în plus costurile cu toate taxele și formalitățile vamale. O altă condiție benefică pentru compania argentiniana Motor Energ este CIF  Buenos Aires, iar printre cele mai nefavorabile se numără FOB Constanța, respectiv EXW Săcele.

Luându-se în calcul faptul că societatea românească urmărește o colaborare pe o perioadă îndelungată de timp cu firma argentiniană, am ajuns la concluzia că o strategie de tipul WIN-WIN  în ceea ce privește condiția de livrare, ar fi cea mai convenabilă pentru ambele părți. Așadar, cu acordarea unei reduceri de 1.5% din prețul inițial de vânzare din partea producătorului român societății argentiniene, condiția de livrare va fi FOB Constanța, cumpărătorul fiind cel cel care va prelua riscurile și costurile aferente transportul maritim.         În cazul în care prețul inițial de achiziție va crește în urma ulterioarelor eventuale renegocieri de preț, sau a fluctuaților de schimb valutar, reducerea de 1.5% se va face din prețul de vânzare stabilit anterior în contractul principal, această condiție fiind irevocabilă.

Motivul pentru care am propus reducerea aceasta de 1.5% este dat de renunțarea la serviciile externalizate de transport la care SC Electroprecizia a apelat în ultimii ani, și crearea propriului departament de logistică, ce conferă  întreprinderii românești economisirea a 19.250 EUR/ an, adică echivalentul unui procent de 3.5 % din volumul total anual al vânzărilor (500.000 - 550.000 EUR), oferindu-i astfel un câștig de 2%, per ansamblu.

În ceea ce privește termenul de livrare a mărfii, aceasta va fi transportată de la fabrica din Săcele până în portul Constanța pe parcursul a 36 de ore, urmând a fi încărcată pe vas și transportată peste ocean timp de 29 de zile până în portul argentinian, și livrată în Salta pe data de 8 august an curent.

...

...

Download as:   txt (7.5 Kb)   pdf (244 Kb)   docx (82.2 Kb)  
Continue for 5 more pages »
Only available on Essays24.com