Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

A Third-Party Logistics Provider to Be or Not to Be a Highly

Essay by   •  January 6, 2018  •  Case Study  •  3,069 Words (13 Pages)  •  820 Views

Essay Preview: A Third-Party Logistics Provider to Be or Not to Be a Highly

Report this essay
Page 1 of 13

Nume articol: A third-party logistics provider: To be or not to be a highly

reliable organization

Nume student: Vasiliu Razvan

Master: Logistica Internationala

1. Rezumatul articolului

           In introducerea articolului ne este prezentata o situatie in care managerului general al grupului Salvadoran Logistics Provider ii este oferita o oportunitate de afaceri pe durata a trei luni cu cel mai mare lant de supermarket-uri din El Salvador, Calleja Group, acestia dorind sa isi externalizeze departamanetul logistic al importurilor pe perioada sarbatorilor de iarna. Cei de la SLP au avut la dispozitie doua saptamani pentru a accepta aceasta oferta astfel au trebuit sa planifice totul pana la cel mai mic detaliu pentru a face din aceasta fuziune una de succes. Acest lucru nu numai ca i-ar pozitiona ca un furnizor important si de incredere de servicii logistice pe piata interna dar ar putea sa le deschida noi porti catre alte oportunitati de afaceri importante.

           Calleja Group este liderul pe piata de retail din El Salvador cu 87 de magazine impartite in 2 formate:  62 Súper Selectos si 15 Selectos Markets. Cel mai mare competitor al acestora este lantul American Walmart cu 79 de magazine prezente pe piata din El Salvador, acestea fiind divizate in 25 de supermarketuri numite La Despensa de Don Juan, doua hypermarket-uri Walmart, 51 supermarketuri mai mici numite Despensas Familiares si un Maxi Despensa (un hypermarket cu foarte mari reduceri).         

Cei de la Calleja lucrau initial cu Ransa, un 3PL Peruvian ce furniza servicii logistice in Ecuador, Peru si Bolivia. Acestia au construit un centru de distributie in Apopa cu o capacitate de 22.000 de paleti. In perioada in care acestia se ocupau de logistica companiei Calleja, cei din urma au redus foarte mult atat din costurile administrative si logistice, cat si din cele cu transportul. In anul 2011, cei de la Ransa au investit 3 milioane de dolari pentru a mari departamentul de depozitare a produselor frigorifice, adaugand inca 1.300 de locuri pentru produsele din categoria perisabilelor. Acest lucru a facut ca Calleja sa ramana un competitor puternic in El Salvador in ciuda inveaziei masive ale celor de la Walmart pe piata din America Centrala. Pana in 2010, Walmart a devenit cel mai mare lant de retail din zona, operand in Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua sau Honduras cu ajutorul a 11 centre de distributie. Unul dintre aceste centre a fost construit in anul 2008 in regiunea Apopa din El Salvador (foarte aproape de centrul celor de la Ransa) si beneficia de o capacitate de aproximativ 300.000 de metri patrati.    

          SPL este un furnizor de servicii logistice de tip 3PL fondat in anul 2004 ce pe parcusul anilor a crescut din ce in ce mai mult prin alaturarea unor mari companii grupului logistic. Datorita ascensiunii rapide si furnizarii unor servicii de calitate acestia au reusit sa captureze clienti precum Shell, SC Johnson sau Johnson Diversey. Pana in anul 2012, acestia reusisera sa construiasca 3 centre mari de distributie ce dispuneau de o suprafata toatala de aproximativ 220.000 de metri patrati iar serviciile furnizate de acestia includeau importurile, depozitarea, gestionarea inventariilor si alte servicii complementare si de distributie. Cel mai mare dintre aceste centre este cel din Santa Lucia. Acesta era impartit in 5 compartimente, cate unul pentru fiecare familie de produse (detergenti, alimente etc.) iar operatiunile cheie ce se desfasoara in acestea sunt urmatoarele: receptionarea produselor, repartizarea locului de depozitare, depozitarea propriu-zisa, sortarea si expedierea acestora.

           Centrul de distributie din Santa Lucia dispune de 7 docuri unde se primesc aproximativ 150 de containere pe luna iar timpul de descarcare variaza intre aproximativ 45 de minute (daca marfa este pusa pe paleti) si 2 ore jumate (daca nu). Pana ca marfa sa fie descarcata, are loc un proces de pre-receptionare unde clientul informeaza SLP de momentul cand marfa trece de controlul vamal si furnizeaza toate informatiile necesare astfel incat acestia sa stie unde primesc marfa si de ce au nevoie pentru a duce la bun sfarsit receptia acestora. Dupa ce containerul ajunge in port, un anumit numar de produse este supus unui control al calitatii astfel incat sa se ajunga la un procentaj de 99,9% al produselor conforme. Daca auditorul calitatii ajunge la acest procentaj, marfurile sunt descarcate iar persoanele autorizate pentru procesul de repartizare stabilesc compartimentul unde trebuiesc transportate produsele bazandu-se pe cunostintele zonei de depozitare.

Pentru a facilita de o vizteza de lucru sporita, acestea sunt pozitionate pe baza sistemului FIFO (first in, first out). De exemplu, paletii noi receptionati sunt pozitionati pe rafturile mai inalte iar cei mai vechi pe cele de la baza solului pentru un acces cat mai rapid, acestea urmand sa fie transportate prioritar.

           Centrul din Santa Lucia dispune de 116,250 metri patrati, cu o capacitate de aproximativ 8.132 pozitii pentru paleti iar produsele sunt depozitate intr-una dintre cele cinci zone impartite pe familii de produse (produse chimice, produse perisabile etc.).  

           Procesul de sortare al celor de la SLP se bazeaza pe comenzi consolidate pentru fiecare ruta de distributie, camioanele sunt incarcate cu comenzi ce contineau produse de la mai multe firme. Procesul de sortare dureaza aproximativ 8 ore din momentul in care se stabilesc rutele si produsele ce trebuiesc incarcate.

           Pentru ultimul proces de care se ocupa SLP, cel de expediere, produsele sortate sunt verificate pentru a se potrivi cu lista comenzilor consolidate. In timpul acestui proces, este inca o data verificata si conditia fizica a produselor. Dupa acest pas, daca produsele sunt conforme sunt mutate catre zona de incarcare unde cu ajutorul unei macarele sunt introduse in camioane iar mai apoi pornesc catre destinatie, soferului fiindui furnizate facturile si schema pozitionarii produselor in autovehicul.

           Desi operatiunea logistica era gestionata in mod obisnuit de catre Ransa, Calleja cauta si alte optiuni datorita numarului mare de noi magazine deschise, produsele necesare depasesind capacitatea de depozitare a acestora. De asemenea, tipul produselor necesare (jucarii, decoratiuni de craciun) implica faptul ca produsele vor trebui transportate individual, nu in cutii, lucru ce necesita o sortare mult mai complexa decat ce ofereau cei de la Ransa.Pentru a semna cu cei de la SLP, cei de la Calleja au cerut ca depozitul sa fie exclusiv utilizat pentru produsele lor si sa nu cuprinda si alte produse de la alte companii (fara transporturi consolidate).

...

...

Download as:   txt (18.6 Kb)   pdf (149.5 Kb)   docx (16.9 Kb)  
Continue for 12 more pages »
Only available on Essays24.com
Citation Generator

(2018, 01). A Third-Party Logistics Provider to Be or Not to Be a Highly. Essays24.com. Retrieved 01, 2018, from https://www.essays24.com/essay/A-Third-Party-Logistics-Provider-to-Be-or-Not/81951.html

"A Third-Party Logistics Provider to Be or Not to Be a Highly" Essays24.com. 01 2018. 2018. 01 2018 <https://www.essays24.com/essay/A-Third-Party-Logistics-Provider-to-Be-or-Not/81951.html>.

"A Third-Party Logistics Provider to Be or Not to Be a Highly." Essays24.com. Essays24.com, 01 2018. Web. 01 2018. <https://www.essays24.com/essay/A-Third-Party-Logistics-Provider-to-Be-or-Not/81951.html>.

"A Third-Party Logistics Provider to Be or Not to Be a Highly." Essays24.com. 01, 2018. Accessed 01, 2018. https://www.essays24.com/essay/A-Third-Party-Logistics-Provider-to-Be-or-Not/81951.html.