Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Organisasjonsteori

Essay by   •  December 30, 2010  •  5,594 Words (23 Pages)  •  1,198 Views

Essay Preview: Organisasjonsteori

Report this essay
Page 1 of 23

Oppgave 1 a)

Tolkning av problemstilling og avgrensning

Med bakgrunn i definisjonene under vil jeg i oppgaven drÐ"Ñ'fte hvilke betydning et felles sprÐ"Ґk vil ha for organisasjonsmedlemmenes aktivitet, rettet mot Ð"Ґ finne ut hvilke mÐ"Ґl som skal nÐ"Ґes og hvordan man oppnÐ"Ґr disse.

SprÐ"Ґkdimensjonen bestÐ"Ґr av begrepsapparatet vÐ"Ґrt og kommunikasjonsprosessen, men jeg vil begrense meg til Ð"Ґ drÐ"Ñ'fte betydningen av et felles sprÐ"Ґk for lederatferden. Jeg mener dette er den mest relevante siden ved sprÐ"Ґkdimensjonen sett i sammenheng med lederatferd i organisasjonen og dette tillater meg Ð"Ґ gÐ"Ґ mer i dybden ved denne siden.

Svar pÐ"Ґ problemstillingen

For Ð"Ґ gi en klarhet i problemstillingen og de begreper som brukes i oppgaven vil jeg utdype sentrale begreper i oppgaveteksten. Ledelse som funksjon handler om Ð"Ґ sÐ"Ñ'rge for at organisasjonens interessenter fÐ"Ґr sine kontrakter oppfylt. Dette innebÐ"¦rer altsÐ"Ґ aktivitet rettet mot Ð"Ґ formulere og nÐ"Ґ sine mÐ"Ґl. PÐ"Ґ bakgrunn av dette har Erik Johnsen definert ledelse som et mÐ"Ґlformulerende, problemlÐ"Ñ'sende og sprÐ"Ґkskapende samspill. Funksjonen ledelse er dermed Ð"Ґ skape et forpliktende samspill mellom de relevante aktÐ"Ñ'rene innenfor organisasjonen om mÐ"Ґlene som skal nÐ"Ґes og hvordan man skal nÐ"Ґ de.

Lederatferd i organisasjonen er knyttet opp mot all atferd innenfor organisasjonen som er rettet mot Ð"Ґ ivareta ledelsesfunksjonen. Jf definisjonen av ledelse som funksjonen innebÐ"¦rer dette atferd gjennomfÐ"Ñ'rt av alle i organisasjonen innenfor rammeverket til Erik

Johnsen, hvilket da resulterer i mÐ"Ґlformulerende, problemformulerende, problemlÐ"Ñ'sende, metodeskapende, iverksettende og sprÐ"Ґkskapende lederatferd. Dette omhandler da hver enkelt medarbeiders evne til Ð"Ґ produsere resultater innenfor organisasjonens rammer for mÐ"Ґldefinering, problemlÐ"Ñ'sing og kommunikasjon

SprÐ"Ґkdimensjonen tar utgangspunkt Ð"Ґ utvikle et felles sprÐ"Ґk slik at kommunikasjon kan foregÐ"Ґ pÐ"Ґ et nivÐ"Ґ hvor medlemmene forstÐ"Ґr hverandre og den underliggende betydningen av begrepene. Med sprÐ"Ґk mener jeg her det begrepsapparatet som benyttes av medlemmene.

Jeg skal fÐ"Ñ'rst gjÐ"Ñ're rede for sprÐ"Ґkskapende atferd for deretter Ð"Ґ integrere dette opp mot de andre lederatferdene.

SprÐ"Ґkskapende atferd

Denne dimensjonen av Johnsens definisjon av ledelse baserer seg pÐ"Ґ at ledelse er et samspill mellom mennesker og disse menneskene dermed mÐ"Ґ kunne kommunisere med hverandre. Det er mange forutsetninger som mÐ"Ґ til for Ð"Ґ gi selve kommunikasjonen en verdi eller hensikt. Den jeg har valgt Ð"Ґ fokusere pÐ"Ґ i denne oppgaven er at kommunikasjonen mÐ"Ґ foregÐ"Ґ pÐ"Ґ samme sprÐ"Ґk slik at budskapet tolkes likt i begge ender. Denne dimensjonen av lederatferden handler dermed om Ð"Ґ utvikle et felles sprÐ"Ґk slik at samspillet foregÐ"Ґr uten konflikter og misforstÐ"Ґelser.

I en organisasjon vil det finnes personer med ulik utdannelse og erfaring som jobber sammen. Bakgrunnen deres vil dermed kunne fÐ"Ñ're til at de opererer med sitt eget fagsprÐ"Ґk eller begrepsapparat. At folk har forskjellig sprÐ"Ґk er en av hovedÐ"Ґrsakene til at felles forstÐ"Ґelse av sprÐ"Ґk er en utfordring, da dette kan fÐ"Ñ're til at man oppfatter ting annerledes og misforstÐ"Ґr hverandre.

Situasjonen i organisasjonen og omgivelsene til medlemmene er ofte forskjellige og varier hele tiden. Dette fÐ"Ñ'rer til at de har bruk for ulike sprÐ"Ґk avhengig av situasjon. Ð"... utvikle bred forstÐ"Ґelse for flere begreper inngÐ"Ґr dermed ogsÐ"Ґ i sprÐ"Ґkskapende atferd.

Dette illustrer at sprÐ"Ґkskapende atferd bestÐ"Ґr i Ð"Ґ utvikle et godt nok sprÐ"Ґk som blir forstÐ"Ґtt av andre i organisasjonen. FÐ"Ñ'r jeg gÐ"Ґr videre og drÐ"Ñ'fter betydningen av dette i sammenheng med de andre lederatferdene vil jeg komme med et sitat som jeg mener illustrerer utfordringen ved kommunikasjon. "For i sandhed at kunne hjÐ"¦lpe en anden mÐ"Ґ jeg forstÐ"Ґ mere end han, men dog fÐ"Ñ'rst og fremmest forstÐ"Ґ det, han forstÐ"Ґr." (SÐ"Ñ'ren Kierkegaard)

Jeg mener dette kan tolkes i retning av at for Ð"Ґ kunne kommunisere og samarbeide med en annen person og si de riktige tingene pÐ"Ґ en forstÐ"Ґelig mÐ"Ґte, mÐ"Ґ man fÐ"Ñ'rst sette seg inn i den situasjonen og det begrepsapparatet den andre har; altsÐ"Ґ forstÐ"Ґ det den andre forstÐ"Ґr

MÐ"Ґlformulerende atferd

De sentrale ledelsesfunksjonene gÐ"Ґr som nevnt tidligere ut pÐ"Ґ Ð"Ґ forhandle og oppfylle kontrakter med interessenter bÐ"Ґde internt og eksternt for organisasjonen. Kontraktene klargjÐ"Ñ'r forholdet mellom bidrag og belÐ"Ñ'nninger i forhold til interessentene og setter dermed retningslinjer for hvilke mÐ"Ґl det skal arbeides etter. Denne dimensjonen innebÐ"¦rer altsÐ"Ґ at organisasjonen mÐ"Ґ bli bevisst pÐ"Ґ hvilken retning den vil og hva den Ð"Ñ'nsker Ð"Ґ oppnÐ"Ґ.

Lederatferd innebÐ"¦rer som sagt alle medlemmers aktivitet rettet mot Ð"Ґ nÐ"Ґ organisasjonens mÐ"Ґl. Dette betyr at lederatferd utÐ"Ñ'ves av alle som er med pÐ"Ґ Ð"Ґ formulere bÐ"Ґde mÐ"Ґl og delmÐ"Ґl. Hensikten med disse mÐ"Ґlene er at alle avdelinger, grupper og medarbeidere i organisasjonen skal arbeide mot Ð"Ґ trekke organisasjonen i disse retningene. Dersom disse mÐ"Ґlene er utviklet uten felles forstÐ"Ґelse for hva intensjonen er, risikerer man at deler eller hele organisasjonen trekkes i andre retninger enn mÐ"Ґlet. Den mÐ"Ґlformulerende

...

...

Download as:   txt (39.5 Kb)   pdf (342 Kb)   docx (22.1 Kb)  
Continue for 22 more pages »
Only available on Essays24.com