Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Literacy

Essay by   •  September 27, 2010  •  1,883 Words (8 Pages)  •  1,479 Views

Essay Preview: Literacy

Report this essay
Page 1 of 8

DEFINICIJA PISMENOSTI

* Elementarna ili primarna pismenost: poznavanje иitanja i pisanja kao osnovne vjeљtine

* Sekundarna ili funkcionalna pismenost: razumijevanje pisanih uputa u svakodnevnom ћivotu npr. Upotreba pojedinih proizvoda, ispunjavanje ugovora ili formulara, promet, javne ustanove i sl.

* Tercijarna (informacijska, internet,SMS) pismenost.

Poimanje i uloga pismenosti su se mijenjali tijekom povijesti, da bi u zadnjem desetljeжu pod utjecajem razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije stekli i neke nove dimenzije. Nekada je pismenost kao vjeљtina bila potrebna ljudima koji se љkoluju, otvarala im je put do stjecanja znanja, danas je zbog promijenjene organiziranosti druљtva potrebna svima. Pismenost je postala jedno odnajvaћnijih sredstava za postizanje razliиitih osobnih ciljeva i za obavljanje uloga u љkoli, na radnom mjestu, u obitelji i u druљtvu.

Razina pismenosti utjeиe na:

1. stjecanje naobrazbe

2. moguжnost zaposlenja

3. uspjeљnost na radnom mjestu

4. kvalitetu ћivota

5. zdravstvenu prosvjeжenost

6. koriљtenje slobodnog vremena

7. opжu naobrazbu.

Kod odraslih razina pismenosti ima dvostruko znaиenje: za njih kao pojedince i za njih kao roditelje, koji na svoju djecu prenose odreрene elemente pismenosti.

Uloga pismenosti i njena raÑ™irena upotreba utjeиu na to kako se pismenost definira. Pismenost predstavljaju temeljne vjeÑ™tine kao Ñ™to su иitanje pisanje, raиunjane u upotreba raиunala kao i odreÑ€eno temeljno znanje. Temeljno znanje odnosi se na poznavanje sustava pisma, kao sustava grafiиih znakova nekog jezika, naиina za primanje, razumijevanje i slanje poruka te dostupa informacijama. Izraz Ð...pismenostÐ... vrlo se иesto koristi u najÑ™irem smislu rijeиi i njime se pokuÑ™ava obuhvatiti i иitateljske navike, interese i opжenito иitateljsku kulturu pojedinca ili naroda.

Jedno od poznatijih istraÑ›ivanja na podruиju pismenost odraslih je MeÑ€unardno istraÑ›ivannje pismenosti odraslih u dobi od 16 do 65 godina ( IALS, 1994-1998) u kojem je sudjelovalo dvadeset drÑ›ava, uglavnom иlanica OECD-a. Rezultati istraÑ›ivanja objavljeni su u meÑ€unarodnom izvjeÑ™taju Ð...Literacy in the Information AgeÐ...(OECD, Pariz,2000). U sedamnaest od dvadeset drÑ›ava rezultati su pokazali da razina pismenosti koju postigne pojedinac u velikoj mjeri ovisi o stupnju naobrazbe i starosti. Stupanj naobrazbe i razina pismenosti su u uzroиno-posljediиnom odnosu. Dob i razina pismenosti su obrnuto srazmjernom odnosu. MalÑ€e osobe postiÑ›u bolje rezultate zato Ñ™to je proÑ™lo manje vremena od zavrÑ™etka 'Ñ™kolovanja, a Ñ™kolovanje odrÑ›ava vjeÑ™tinu pismenosti.

Obiteljska pismenost je izraz kojim se pokuÑ™ava obuhvatiti naиine i okolnosti u kojima иlanovi obitelji koriste vjeÑ™tinu иitanja, pisanja i raиunanja u obiteljskom Ñ›ivotu za obavljanje svojih uloga i za zadovoljavanje svakodnevnih potreba. MeÑ€unarodno иitateljsko druÑ™tvo preporuиuje da se izraz Ð...obiteljska pismenostÐ... koristi kao kompleksan pojam kojim su obuhvaжeni svi odnosi koji mogu nastati imeÑ€u Ð...obiteljiÐ... i Ð...pismenostiÐ....

Autorica Nickse (1992) navodi da postoje bar иetiri naиina na koji roditelji utjeиu na pismenost kod djece:

1. roditelji u obiteljskoj oklini potiиu иitaиke djelatnosti

2. izvode ih zajedno sa djecom

3. roditelji иitaju pred dejcom i ko takvi predstavljaju Ð...modelÐ... koje dijete moÑ›e oponaÑ™ati

4. prihvaжaju иitanje kao vrijednost i istiиu vaћnost stjecanja naobrazbe..

smatra se da dijete od roditelja nauиi na љto жe obraжati pozornost. Dijete kroz takva iskustva usvaja kulturu svoje obitelji u smislu kulture komunikacije, provoрenja slobodnog vremena itd. (L.Knafliи, 2002).

UNESCO, tijelo UN-a za podruиje obrazovanja, znanosti i kulture je ustanovio Meрunarodni dan pismenosti 1967. sa svrhom promicanja vaћnosti иitanja i pismenosti u ћivotu pojedinca i druљtva u cjelini.

Razvoj pismenosti je dugtrajan process

s

s

i zahtjeva jednak tretman kod adolescenata i poиetnika иitaиa. U danaљnje vrijeme zahtjevi pismenosti se poveжavaju i ukljuиuju viљe zadataka иitanja i pisanja nego prije u proљlosti. Adolescenti trebaju visoki stupanj pismenosti da bi razumjeli mnoљtvo informacija koje su im dostupne. Smatra se da moraju imati materijala za иitanje koji se odnosi na njihove interese, instrukcije koje grade njihove vjeљtine i ћelju da иitaju kompleksne materijale.

Razvoj pismenosti poиinje u ranom djetinjstvu iako se naizgled иini da se te najranije aktivnosti ne mogu povezati sa иitanjem i pisanjem. Rana ponaљanja kao љto je иitanje sa sliиica su primjeri(emergent?)hitna pismenosti иine vaћan dio razvoja pismenosti u djece.. s primjerenom potporom roditelja, okoline i izloћenosti okolini koja pruћa dovoljno informacija dijete uspjeљno napreduje od hitnog prema konvencionalnom иitanju.

1966. Marie Clay je prvi put uvela pojam hitne pismenosti da bi opisala ponaљanje male djece kada koriste knjige i pisane materijale da bi opnaљali иitanje i pisanje iako ne mogu ni иitati ni pisati u konvencionalnom smislu. Prema ovom istraћivanju razvoj pismenosti u djece poиinje puno prije no љto djeca prime formalne instrukcije u osnovnoj љkoli. Razvoj pismenosti je pod utjecajem socijalnih interakcija sa odraslima i izloћenost raznim materijalima kao љto su priиe. To je dugotrajan process

s

s

i djeca usvajaju razliиite vjeљtine na razliиite naиine. Vjeљtine иitanja i pisanja se razvijaju u isto vrijeme i viљe su u korelaciji nego љto su sekvencijalne.

Od prvih mjeseci ћivota do druge godine razvoj oralnog jezika i pismenosti postaju osnovni temelj

...

...

Download as:   txt (14.6 Kb)   pdf (156.2 Kb)   docx (15.2 Kb)  
Continue for 7 more pages »
Only available on Essays24.com
Citation Generator

(2010, 09). Literacy. Essays24.com. Retrieved 09, 2010, from https://www.essays24.com/essay/Literacy/2961.html

"Literacy" Essays24.com. 09 2010. 2010. 09 2010 <https://www.essays24.com/essay/Literacy/2961.html>.

"Literacy." Essays24.com. Essays24.com, 09 2010. Web. 09 2010. <https://www.essays24.com/essay/Literacy/2961.html>.

"Literacy." Essays24.com. 09, 2010. Accessed 09, 2010. https://www.essays24.com/essay/Literacy/2961.html.