Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Strategic Analysis Of Cosmetic Industry

Essay by   •  March 22, 2011  •  3,254 Words (14 Pages)  •  1,904 Views

Essay Preview: Strategic Analysis Of Cosmetic Industry

Report this essay
Page 1 of 14

1. Ъvod

ByÑœ krбsna, иi nebyÑœ krбsna? Ћena иi muÑ› 21.storoиia na tÑŠto otбzku poznб odpoveп. ByÑœ krбsna, za kaÑ›dÑŠ cenu a иo najrэchlejÑ™ie, ako sa dб. Kozmetickй spoloиnosti sÑŠ si tejto skutoиnosti veÑ*mi dobre vedomй a na ich reakciu a ponuky netreba nikdy dlho иakaÑœ. Kozmetickй produkty sÑŠ vÑ™ade okolo nбs. Ich pouћнvanie patrн medzi kaÑ›dodennй иinnosti иloveka 3.tisнcroиia.

Analэza kozmetickйho odvetvia, ako tйma mфjho projektu na predmet Konkurenиnй analэzy a stratйgie, ma naozaj zaujala. Rozhodla som sa pre тu preto, lebo si myslнm, ћe vedomosti pri skъmanн tohoto odvetvia nezъћitkujem len pri tvorbe tejto prбce, ale aj v kaћdodennom ћivote.

V prvej иasti svojej prбce sa budem venovaќ charakteristike kozmetickйho odvetvia a struиnйmu popisu portfуlia produktov kozmetickэch firiem. Neskфr spomeniem rebrниek najъspeљnejљнch spoloиnostн v odvetvн a rozdelнm ich do strategickэch skupнn. Prejdem k Porterovmu modelu 5 sнl a nakoniec popнљem trendy v odvetvн. V prнlohe sa budem venovaќ konkrйtnym podnikom v kozmetickom odvetvн a ich portfуliu produktov.

2. Charakteristika kozmetickйho odvetvia

Poиiatky kozmetickйho a podobne aj drogistickйho odvetvia siahajÑŠ aÑ› do polovice 19.storoиia. Vtedy za zaиali vyrбbaÑœ jednoduchй mydlб a toaletnй vody. DneÑ™nй portfуlio produktov takэchto firiem je oveÑ*a vÐ'иљie. NeorientujÑŠ sa len na vэrobu kozmetickэch prнpravkov, ale diverzifikujÑŠ do oblasti drogйrie, potravнn a farmбcie. Diverzifikбcia je jednou z najrozљнrenejљнch stratйgiн kozmetickэch spoloиnostн.

NajstarÑ™ie, dnes uÑ› globбlne spoloиnosti ako naprнklad Procter & Gamble иi Unilever, sa od tэch иias rozrastajÑŠ vпaka akvizнciam a fÑŠziam s rÑ„znymi inэmi spoloиnosÑœami. Menљн hrбиi s kratÑ™ou histуriou na trhu sa lokalizujÑŠ skÑ„r na regionбlne trhy a je moÑ›nй, Ñ›e postupom иasu sa stanÑŠ sъиasÑœou veÑ*kйho kozmetickйho koncernu. Na trhu sa nachбdza skÑ„r menej veÑ*kэch spoloиnostн, ktorй sa stбle zvÐ'иљujÑŠ, a preto je miera konsolidбcie v tomto odvetvн vysokб.

Vпaka svojej dlhej histуrii sa odvetvie kozmetiky nachбdza v Ñ™tбdiu zrelosti. Preto иastй inovбcie alebo novinky sÑŠ tu priam nutnosÑœou. Modernн zбkaznнci vyÑ›adujÑŠ byÑœ bombardovanн novэmi alebo inovovanэmi vэrobkami. Reklama je veÑ*mi dÑ„leÑ›itэm nбstrojom na upÑŠtanie pozornosti koneиnэch spotebiteÑ*ov.

VeÑ*kэ dÑ„raz v kozmetickom odvetvн sa kladie na vэskum a vэvoj novэch poduktov.

3-4 % z trћieb spoloиnosti je reinvestovanэch do tejto oblasti. Vertikбlna integrбcia je preto moћnб smerom nahor v reќazci. Kozmetickй spoloиnosti majъ svoje vlastnй vэskumnй a vэvojovй centrб a niekedy spolupracujъ aj s farmaceutickэmi firmami. Иo sa tэka horizontбlnej integrбcie, tб je v tomto odvetvн nepravdepodobnб. Kaћdб zo spoloиnostн bude radљej пalej diverzifikovaќ, neћ by mala spolupracovaќ s konkurenciou.

Rast odvetvia sa odhaduje na 3-5% roиne.

KaÑ›dб zo spoloиnostн mб vo svojich stratйgiach a princнpoch snahu o ochranu Ñ›ivotnйho prostredia a udrÑ›ateÑ*nэ rozvoj.

3. Portfуlio kozmetickэch produktov

Kozmetickй spoloиnosti sÑŠ vпaka svojej stratйgii diverzifikбcie veÑ*mi otvorenй novэm produktovэm druhom. Portfуlio produktov kozmetickэch spoloиnostн sa nelimituje len na kozmetickй vэrobky, ale ako som uÑ› spomenula, orientuje sa aj na vэrobu drogistickэch vэrobkov иi potravнn.

Medzi produkty kozmetickэch spoloиnostн zaraпujeme:

* Aniperspiranty / deodoranty

* Kozmetickй prнpravky - rъћ, ceruzky na pery, oиnэ tieт, oиnй ceruzky, maskara, make-up, pъder, ...

* Kozmetickй pomфcky - љtece, љpongie,...

* Prнpravky na vlasy - љampуn, kondicionйr, balzam,..

* Farby na vlasy

* Prнpravky na nehty

* Krйmy na ochranu pokoÑ›ky + krйmy na opaÑ*ovanie s UV faktorom

* Sprchovй prнpravky + mydlб

* Parfйmy

* Dermato-kozmetickй produkty

Horeuvedenй produkty sъ kozmetickй produkty spoloиnostн, ktorй sa diverzifikujъ aj do

inэch oblastн neÑ› kozmetika. Okrem tэchto vэrobkov by sme mohli spomenÑŠÑœ aj nekozmetickй produkty. NajvÐ'иљie svetovй spoloиnosti vyrбbajÑŠ drogistickй vэrobky ako prбљky na pranie, иistiиe pre domбcnosÑœ, osvieÑ›ovaиe vzduchu alebo repelentnй prostriedky. Tak isto vyrбbajÑŠ potraviny ako nбtierkovй maslб иi иaje.

VeÑ*kй svetovй spoloиnosti ako P&G alebo L'Orйal sa snaÑ›ia prispÑ„sobiÑœ rÑ„znym kultÑŠram. Preto svoje produkty obmieÑ‚ajÑŠ, aby zaujali vÑ™etky druhy trhov vo vÑ™etkэch geografickэch oblastiach. Ich vэrobky sÑŠ urиenй nielen pre koneиnэch spotrebiteÑ*ov, ale aj pre hypermarkety, maloobchod alebo pre profesionбlov.

NajvÐ'иљie trhy pre kozmetickй vэrobky predstavuje momentбlne Eurуpa a Severnб Amerika. Tento trh je ale dnes uÑ› nasэtenэ a preukazuje iba veÑ*mi malÑŠ mieru rastu. VeÑ*kй spoloиnosti si zaинnajÑŠ uvedomovaÑœ, Ñ›e vэchodnб Eurуpa, Ð'zia a krajiny juÑ›nej Ameriky sÑŠ ich nasledujÑŠcim terиom. Tieto preukazujÑŠ vysokÑŠ mieru rastu, a preto na ne firmy upriamujÑŠ

...

...

Download as:   txt (28.3 Kb)   pdf (269.1 Kb)   docx (22.8 Kb)  
Continue for 13 more pages »
Only available on Essays24.com
Citation Generator

(2011, 03). Strategic Analysis Of Cosmetic Industry. Essays24.com. Retrieved 03, 2011, from https://www.essays24.com/essay/Strategic-Analysis-Of-Cosmetic-Industry/38203.html

"Strategic Analysis Of Cosmetic Industry" Essays24.com. 03 2011. 2011. 03 2011 <https://www.essays24.com/essay/Strategic-Analysis-Of-Cosmetic-Industry/38203.html>.

"Strategic Analysis Of Cosmetic Industry." Essays24.com. Essays24.com, 03 2011. Web. 03 2011. <https://www.essays24.com/essay/Strategic-Analysis-Of-Cosmetic-Industry/38203.html>.

"Strategic Analysis Of Cosmetic Industry." Essays24.com. 03, 2011. Accessed 03, 2011. https://www.essays24.com/essay/Strategic-Analysis-Of-Cosmetic-Industry/38203.html.