Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Mary Parker Follet Ve Chester Barnard

Essay by   •  December 14, 2010  •  1,750 Words (7 Pages)  •  2,150 Views

Essay Preview: Mary Parker Follet Ve Chester Barnard

Report this essay
Page 1 of 7

ЦZET

Ð--atэюmayэ olumsuz olarak niteleyen birÐ*ok kiÑŽinin aksine Follett Ð*atэюmanэn olumlu olabileceÑ€ine inanmэюtэr. Follett'e gцre Ð*atэюmadan Ð*ekinmemeliyiz ve bu durumla mÑŒcadelenin yapэcэ yollarэ olduÑ€unun farkэna varmalэyэz

Barnard en Ð*ok yцnetici fonksiyonlarэ ile desteklenmiÑŽ iÑŽbirliÑ€i ve otoritenin kabulÑŒ ile ilgili fikirleri ile tanэnэr. Barnard organizasyonu "BilinÐ*li olarak koordine edilen faaliyetlerde ve iki ya da daha fazla kiÑŽinin gÑŒcÑŒnden oluÑŽan bir sistem" olarak tanэmlamэюtэr.

Follett de Barnard da modern yцnetim dьюьncesine temel teюkil edecek yцnetim gцrьюlerine sahip iki yцnetim filozofudur. Her ikisi de insan faktцrьnь yцnetim dьюьncesinin esas faktцrlerinden biri olarak ele almэюtэr.

ЭÐ--ЭNDEKЭLER

1. MARY PARKER FOLLETT VE YЦNETЭM DЬЮЬNCESЭNE KATKILARI 4

1.1 Yapэcэ Ð--atэюma ve Koordinasyon: Mary Parker Follett 4

1.2.FOLLETT'in Yцnetim Dьюьncesine KATKILARI 6

2. Otororite'nin Эюbirliрi ve Kabulь: Chester Barnard. 8

1. MARY PARKER FOLLETT VE YЦNETЭM DЬЮЬNCESЭNE KATKILARI

1.1 Yapэcэ Ð--atэюma ve Koordinasyon: Mary Parker Follett

Mary Parket Follett (1868-1933) siyaset bilim mezunu bir sosyal yardэm uzmanэ olarak Ð*alэюmэю ve okullar ve kar amacэ olmayan kuruluÑŽlarda 25 yэl Ð*alэюtэktan sonra 50'li yaÑŽlarэnda yцnetim ile ilgili yazэlar yazmaya baÑŽlamэю ve BirleÑŽik Devletler'de ve Эngiltere'de firma ve hÑŒkÑŒmet liderlerine danэюmanlэk yapmэюtэr.

Fikirleri farklэ olduÑ€undan katkэlarэ onlarca yэl dikkate alэnmamэю ancak buna raÑ€men bugÑŒnkÑŒ "Yeni" yцnetim fikirlerinin Ð*oÑ€u onun fikilerine dayanmaktadэr. Follett yapэcэ Ð*atэюma ve koordinasyon ile ilgili geliÑŽtirdiÑ€i fikirler ile tanэnmaktadэr.

Zihinsel Ð*atэюma olarak da bilinen yapэcэ Ð*atэюma Follett'in yцnetim kavramэna en цnemli katkэlarэndan biridir. Ð--atэюmayэ olumsuz olarak niteleyen birÐ*ok kiÑŽinin aksine Follett Ð*atэюmanэn olumlu olabileceÑ€ine inanmэюtэr.

Ð--atэюmanэn "farklэlэрэn gцrÑŒnÑŒmÑŒ, gцrьюlerin ve ilgilerin farklэlэрэ" olduÑ€unu belirtmiÑŽtir. Ð--atэюma farklэlэk anlamэna gelir. Ayrэca, "Ð*atэюma yani farklэlэk tÑŒm dÑŒnyada var olan bir olgudur ve цnlenemez ve bu yÑŒzden bundan faydalanma yoluna gidilmelidir. Follett'e gцre Ð*atэюmadan Ð*ekinmemeliyiz ve bu durumla mÑŒcadelenin yapэcэ yollarэ olduÑ€unun farkэna varmalэyэz.

Follett, yцneticilerin Ð*atэюma ile mÑŒcadele etmede 3 yol izleyebileceÑ€ini belirtmiÑŽtir. Bunlar; hakimiyet, uzlaÑŽma ve bÑŒtÑŒnleÑŽme (entegrasyon)'dir. Hakimiyet bir tarafэn diÑ€erine ÑŒstÑŒn gelmesidir. Ð--atэюma ile baÑŽetmenin en basit yolu hakimiyet kurmadэr, ancak uzun vadede baÑŽarэlэ bir uygulama deÑ€ildir.

Ð--atэюma ile baÑŽetmenin ikinci bir yolu olan uzlaÑŽmada, ihtilaflarэn Ð*oÑ€u halledilir, her iki taraf ta barэю saÑ€lamak iÐ*in цdÑŒn verir. Bu ÑŽekilde faaliyetlerin Ð*atэюma nedeniyle bцlÑŒnmeden devam etmesi saÑ€lanэr. Follett, kimsenin gerÐ*ekte uzlaÑŽmak istemediÑ€ini, Ð*ÑŒnkÑŒ bunun her iki taraf iÐ*in de цdÑŒn anlamэna geldiÑ€ini ifade etmiÑŽtir. Ð--atэюmayэ sonlandэracak baÑŽka bir yцntem var mэdэr?

Ð--atэюmayэ sonlandэracak yeni bir yцntem de bÑŒtÑŒnleÑŽmedir. Her iki tarafэnda istekleri entegre olduÑ€unda, her iki taraf iÐ*in de uygun olan bir Ð*цzÑŒm bulunur ve her iki taraf da цdÑŒn vermek durumunda kalmaz. Bir tarafэn diÑ€erini domine etmesi, ya da her iki tarafэn da цdÑŒn vermesi durumu sцzkonusu olmaz. Entegre edici Ð*atэюma Ð*цzÑŒmÑŒnde her iki taraf da tercihlerini ortaya koyar ve her iki tarafэn da ihtiyaÐ*larэnэ karюэlayan bir alternatif ÑŒzerinde Ð*alэюэlэr.

Follett'e gцre entegrasyon icat demektir, birbirini dэюlayan iki alternatif arasэndaki sэnэrlar arasэnda dьюьnmeyi engellemektir.

Follett'e gцre organizasyonlarэn 4 цnemli prensibi vardэr:

1. durumdaki tьm faktцrlerin karюэlэklэ koordinasyonu

2. direkt olarak kontakt kurmak suretiyle koordinasyon)

3. Эlk evrelerde koordinasyon)

4. SÑŒreklilik arz eden bir proses olarak koordinasyon)

Follett'in ilk prensibine gцre, organizasyonlarda gerÐ*ekleÑŽenlerin Ð*oÑ€u birbiriyle ilgilidir. Organizasyondaki herhangi bir deÑ€iÑŽiklik, baÑŽka birÐ*ok deÑ€iÑŽikliÑ€i beraberinde getirecektir. Maliyetleri dьюьrmek belki de kaliteyi dьюьrecektir. Hammadde iÐ*eriklerini deÑ€iÑŽtirilmesi belki de ÑŒretim prosedÑŒrlerini iÑŽlevsiz kэlacaktэr.

Pazarlama mьюterilerin daha fazla alэm yapmasэ iÐ*in giriÑŽimlerde bulunur ve bu da Ð*alэюanlarэn artan talebi karюэlamak yцnÑŒnde ÑŒretim iÐ*in fazla mesai yapmasэnэ gerektirir. Dolayэsэyla, karюэlэklэ iliÑŽkiler nedeniyle, farklэ seviyelerdeki liderler problemleri Ð*цzmek ve en iyi sonucu elde etmek iÐ*in Ð*abalarэnэ entegre edici ÑŽekilde koordine etmek durumundadэr. Kэsaca, yцneticiler organizasyonlarэn bir parÐ*asэnэ diÑ€er parÐ*alarэnэ gцrmezden gelerek idare edemezler. Herbir yцneticinin yaptэklarэ organizasyonun diÑ€er birimlerini de etkileyecektir,

...

...

Download as:   txt (17.9 Kb)   pdf (185.2 Kb)   docx (15.2 Kb)  
Continue for 6 more pages »
Only available on Essays24.com