Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Blue Ridge Manufacturing

Essay by   •  April 10, 2011  •  3,539 Words (15 Pages)  •  1,215 Views

Essay Preview: Blue Ridge Manufacturing

Report this essay
Page 1 of 15

Case: Blue Ridge Manufacturing

1. Inleiding

Blue Ridge Manufacturing is een onderneming, actief in de productie en verkoop van handdoeken voor de Amerikaanse "sporthanddoeken" markt. Dit zijn handdoeken met een print van een bepaald sportevent of een logo hiervan. De firma ontwerpt en maakt alle handdoeken die ze verkopen. 75% van de bestellingen bevatten een logo design, die er meestal op geprint wordt. Echter bij 15% van de bestellingen wordt het logo erop geborduurd. Voor het gebruikte logo wordt een licentiekost betaald.

Normaal worden witte handdoeken geproduceerd, maar gekleurde handdoeken kan men ook bekomen. Hiervoor worden de witte handdoeken naar een andere firma gestuurd,die de handdoeken kleurt. Er worden 3 standaardmaten gemaakt: regular, midsize en hand. Men kan ook handdoeken 'op maat' krijgen, dit zijn de specials.

De onderneming maakt handdoeken van een gemiddelde (medium) kwaliteit. Er zijn problemen geweest met het poeder dat gebruikt wordt om de logo's op de handdoeken te printen. Oorzaken waren te vinden in de gebruikte inkt en het printing proces. Er waren klantenklachten ivm het "craculeren en afpellen" van de inkt.

Recent heeft men echter een nieuwe inkt ontwikkeld die diep in de handdoek "trekt", niet uitgewassen wordt en niet toxisch is.

Door deze positieve ontwikkeling wil de onderneming de kwaliteit van hun handdoeken verbeteren, waardoor een hogere verkoopprijs mogelijk wordt. Als men dit gaat doorvoeren, wil men de huidige afzetmarkt verruimen. Momenteel verkoopt men vooral in het zuid-oosten van de US. Het klantenbestand bestaat uit 986 klanten, die kunnen onderverdeeld worden in 3 klantengroepen: LARGE (8 klanten: nationale ketens), MEDIUM (154 klanten: kleine ketens, grote winkels, ...), SMALL (824, lokale winkels).

Elke klantengroep wordt anders benaderd betreffende marketing, verkoop en support. Het management heeft echter momenteel geen kijk op de winstgevendheid van elke klantengroep, zodat bijsturingen op gebied van marketing, support etc. moeilijk zijn. Men wil een duidelijk beeld hiervan en aanbevelingen om de winstgevendheid te verbeteren.

2. Winstgevendheid van de 3 klantengroepen van Blue Ridge Manufacturing

De huidige inkomensstaat van de onderneming geeft 3 grote kostenblokken aan:

* de productie van de handdoeken: 30, 2 % van de omzet

* het customizen (printen, verven, borduren) van de handdoeken: 12,7 % van de omzet

* Algemene administratieve en verkoopskosten: 40, 1 % van de omzet

Bovenstaande kosten dienen verdeeld te worden over de 3 klantengroepen (LARGE, MEDIUM en SMALL), kostenobjecten genoemd. Volgende technieken worden gebruikt om de kosten toe te wijzen:

* Productie van handdoeken:

Directe toewijzing van de kosten op basis van de gekende kostprijs per type handdoek en de verkochte hoeveelheden van elk type handdoek (regular, mid-size, hand, special) per klantengroep

* Customising:

Opdeling van de kosten per activiteit (printen, verven, borduren).

Per activiteit is de kost per handdoek, onafhankelijk van het type, gekend. Per klantengroep zijn de verkochte hoeveelheden van elk type customising (activiteit) gekend. Hierdoor is directe toewijzing van de kosten mogelijk.

* Algemene administratieve en verkoopskosten:

Activity Based Costing wordt op dit kostenblok toegepast.

De Resource drivers om de kosten toe te kennen aan klantgerichte activiteiten zijn:

 Shipping

 Sales

 Marketing

 Other

De klantgerichte activiteiten worden in de nieuw opgestelde inkomensstaat vermeld. Activity drivers verdelen de kosten van deze klantgerichte activiteiten over de verschillende kostenobjecten, in dit geval de 3 klantengroepen.

Onderstaande tabel geeft schematisch de winstgevendheid (customer profitability) weer van de 3 klantengroepen van Blue Ridge Manufacturing.

Bespreking van de herwerkte inkomensstaat:

Het is meteen duidelijk dat de klantengroep Large het meest winstgevend is. Ze bepaalt 2/3 de van de winst. Klantengroep Medium is ook winstgevend, daarentegen is klantengroep Small helemaal niet winstgevend, zelfs zeer licht verlieslatend.

Het overlopen van de verschillende kostenposten zal duidelijk maken wat de grootste kostenveroorzakers zijn bij klantengroep Small.

* Kostenpost towels (30,2%):

De verhouding van de kosten is recht evenredig met de verkochte hoeveelheden. Er zijn bijvoorbeeld dubbel zoveel handdoeken verkocht in de groep Small tegenover de groep Medium. Dit weerspiegelt zich in de productiekost van de handdoeken.

* Kostenpost customising (12,7%):

De kosten van de activiteit inking is ook recht evenredig met de verkochte hoeveelheden.

De kost van de activiteit borduren (embroidery) is bij de groep small opvallend hoger dan bij de 2 andere klantengroepen. Deze kost is 36% van de totale kostenpost customising.

Blijkbaar bestellen klanten uit klantengroep Small veel meer geborduurde handdoeken (18% van het totaal aantal bestellingen van de groep Small), terwijl borduren een zeer dure activiteit is. Dit kost per ййnheid (1,27 $) meer dan het maken van de grootste standaardmaat (regular: 1,19 $ /st).

* Kostenpost verkoop (selling) en administratie (administration) (40,1% = 35,3% + 4,8%):

o Verdeling van deze kosten over de klantengroepen

 Large: 27 %

 Medium: 19 %

 Small: 54 %

o De administratieve overhead kost (4, 82 %) kan niet verdeeld worden over de 3 klantengroepen en blijft in de herwerkte staat als totale kost genoteerd.

o De overige kosten (35,27 %) zijn verdeeld over de

...

...

Download as:   txt (24.9 Kb)   pdf (249.9 Kb)   docx (19.7 Kb)  
Continue for 14 more pages »
Only available on Essays24.com
Citation Generator

(2011, 04). Blue Ridge Manufacturing. Essays24.com. Retrieved 04, 2011, from https://www.essays24.com/essay/Blue-Ridge-Manufacturing/43065.html

"Blue Ridge Manufacturing" Essays24.com. 04 2011. 2011. 04 2011 <https://www.essays24.com/essay/Blue-Ridge-Manufacturing/43065.html>.

"Blue Ridge Manufacturing." Essays24.com. Essays24.com, 04 2011. Web. 04 2011. <https://www.essays24.com/essay/Blue-Ridge-Manufacturing/43065.html>.

"Blue Ridge Manufacturing." Essays24.com. 04, 2011. Accessed 04, 2011. https://www.essays24.com/essay/Blue-Ridge-Manufacturing/43065.html.